martes, 11 de junio de 2019

VIATGE ITALIA

El dilluns 22 d'Abril vam quedar a la porta de l'institut per anar-nos a Italia en l'autocar fent nit en ruta.
El dia 23, 24 i 25 vam visitar Florència, el 26 i el 27 Roma, el 27 per la nit i el 28 vam tornar en vaixell.

jueves, 6 de junio de 2019

BIOGRAFIES D'AUTORS

Mercè Rodoreda

Mercè Rodoreda va néixer el 1908 al barri de Sant Gervasi de Cassoles, Barcelona. Filla única, el seu pare era comptable, amant de la poesia i sovint li recitava poemes quan era nena. Va morir durant la guerra civil en un bombardeig. La seva mare va viure fins a 1964.
Assisteix a l'escola dels set als deu anys quan mor el seu avi, des d'aquest moment es dedica a aprendre a cosir i cuinar sense abandonar la lectura. El 1928 torna d'Amèrica, a viure amb la seva família, i coneix al seu oncle matern amb el qual es casa a finals d'any. Tenen un fill.
Escriu poemes, una obra de teatre ja desapareguda i publica diverses novel•les. En 1938 publica Alorna, que obté el premi Crexells de novel•la, obra que reescriu i publica de nou el 1969. Acabada la guerra escapa de Barcelona el 23 de gener, deixant al seu marit i al seu fill, exiliant per molts anys.
Coneix a Armand Obiols, del "grup de Sabadell", al castell de Roissy. Encara que ell està casat i té una filla, inicien una relació amorosa i es van a viure a Bordeus ia París, el que marca un període d'inactivitat literària.
El 1954 es trasllada a viure a Ginebra, treballant com a traductora a la Unesco i torna a escriure, poemes i contes. Cinc anys després escriu la seva primera novel•la de postguerra, Jardí vora la mar, seguida per La plaça del diamant, Mirall trencat i comença La mort i la primavera. I és en 1958 quan guanya el Premi Victor Català per Vint-i-dos contes.
Envia les seves novel•les al premi Sant Jordi, però són eliminades. Després de conèixer l'escriptor i editor Joan Sales, el 1962 es publica a Barcelona La plaça del diamant i es converteix en un èxit. El 1966 apareix El carrer de les Camèlies, en 1967 Jardí vora la mar i La meva Cristina i altres contes. Viu entre Barcelona i Ginebra i el 1971 mor Obiols.
A partir de 1972 comença a freqüentar Romanyà de la Selva, Girona, on passarà els seus últims anys. El 1974 es publica Mirall trencat, una de les seves novel•les més ambicioses, i el 1978 Semblava de seda i altres contes. El 1980 rep el "Premi d'honor de les lletres catalans" i es publica Quanta, quanta guerra ....

Mor el 1983 a Girona i tres anys després es publica La mort i la primavera, la seva última novel•la, inacabada.
Llibre recomanat: Aloma

Carlos Ruiz Zafón:

Carlos Ruiz Zafón nació el 25 de septiembre de 1964 en Barcelona (España).
Tras estudiar con los jesuitas de Sarriá y acudir a la universidad, Zafón trabajó en el sector publicitario.
A comienzos de la década de los 90 inició su carrera como escritor con textos literarios dedicados al público infantil y juvenil. Debutó como novelista con “El Príncipe De La Niebla” (1993), un título de misterio galardonado con el premio Edebé.
En el año 1994 se trasladó a los Estados Unidos para residir en la ciudad de Los Angeles, en donde intentó abrirse camino como guionista.
Libro recomendado: El principe de la niebla

J.K. Rowling

Rowling was born 31 July 1965 in Chipping Soudbury near Bristol, England. She grew up in Tutshill, Gloucestershire, and went to school at Wyedean Comprehensive. She earned a degree in French and Classics at the University of Exeter She worked at Amnesty International in London. The original idea for Harry Potter came to her on a train that was delayed for four hours in 1990. She moved to Portugal to teach English in 1990. She married Jorge Arantes in October 1992. They had her first child, Jessica in 1993. The marriage ended in divorce and Rowling moved to Edinburgh, Scotland. Harry Potter and the Philosopher's Stone (British version) (American version: Harry Potter and the Sorcerer's Stone) was first published in the United Kingdom in 1997. She married Dr. Neil Murray in 2001. She had a second child, David, in 2003, and a third, Mackenzie, in January 2005. Rowling is a Christian.